Kapros-túrós csőröge

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Hozzávalók:

 

(tészta)

1 kg liszt

2 dl tejföl

egy púpozott kanál zsír

4 tojás

csrge

10 dkg cukor

só, kevés tej

 

(töltelék)

½ kg túró

1 tojás

1-2 kanál gríz

cukor ízlés szerint

(apróra vágott kaporlevéllel ízesíthetjük.)

 

Elkészítés:

 

A hozzávalókból kevés tejjel rétestészta keménységűre gyúrjuk, csomómentesre dolgozzuk. Ez után liszttel jól beszórjuk, hogy a tálba ne ragadjon le, és állni hagyjuk. Kb. egy negyedóra elmúltával lisztezett deszkára borítjuk, ahol először nyújtófával, majd kézzel (mint a rétest) fél centi vastagra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük és háromszorosan összehajtjuk. A hajtogatást és kenést még kétszer megismételjük. Végül késfok vékonyságúra nyújtjuk, a felére diónyi halmokba szétosztjuk a tölteléket, a tészta üresen maradt felét ráhajtjuk, kicsit összenyomkodjuk, és csörögemetszővel feldaraboljuk. Bő, forró zsírban sütjük.