Hozzávalók:
(tészta)
1 kg liszt
2 dl tejföl
egy púpozott kanál zsír
4 tojás
10 dkg cukor
só, kevés tej
(töltelék)
½ kg túró
1 tojás
1-2 kanál gríz
cukor ízlés szerint
(apróra vágott kaporlevéllel ízesíthetjük.)
Elkészítés:
A hozzávalókból kevés tejjel rétestészta keménységűre gyúrjuk, csomómentesre dolgozzuk. Ez után liszttel jól beszórjuk, hogy a tálba ne ragadjon le, és állni hagyjuk. Kb. egy negyedóra elmúltával lisztezett deszkára borítjuk, ahol először nyújtófával, majd kézzel (mint a rétest) fél centi vastagra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük és háromszorosan összehajtjuk. A hajtogatást és kenést még kétszer megismételjük. Végül késfok vékonyságúra nyújtjuk, a felére diónyi halmokba szétosztjuk a tölteléket, a tészta üresen maradt felét ráhajtjuk, kicsit összenyomkodjuk, és csörögemetszővel feldaraboljuk. Bő, forró zsírban sütjük.