Whisky/whiskey

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Skót felföldről származó ital, melyet a pásztorok érlelés nélkül fogyasztottak. Az írásmód eltérése különböző fajtát jelöl (whisky: skót, kanadai; whiskey: ír, amerikai)

 

1. Scotch whisky (skót)

Malt whisky (maláta)

100 % malátázott árpából állítják elő, melyet tőzegfüstön szárítanak. Kétszeri lepárlás után, minimum 3 éven keresztül érlelik. Típusi a földrajzi elhelyezkedésükről kapták a neveit: Highland, Lowland, Island, Cambeltown

 

Grain whisky (gabona)

Önállóan nem hozzák forgalomba, hanem a blended (kevert) whisky alapanyagaként használják fel.

 

Blended whisky (kevert)

Maláta whisky és gabona whisky keveréke: Scotch whisky. Ismertebb márkái: Chivas Regal, Grants, Johnnie Walker, J&B, Ballantines

 

2. Irish whiskey (ír)

50 % malátázott árpából, 30 % nem malátázott árpából és 10 % búzából készül, ennek nincs füstös íze, mivel a szárítás nem tőzegfüstön történik. Háromszoros lepárlás után, minimum 3 évig érlelik. Ismertebb márkái: Bushmills , Jameson, Tullamore Dew

 

3. Canadian whisky (kanadai)

Minimum 55 % rozst és kukoricát tartalmaz. Viszonylag könnyű és semleges ital. Ismerteb márkái: Black Velvet, Canadian Club

 

4. Amerikai whiskey

Bourbon whiskey

Minimum 51 % kukoricát tartalmazó, Kentucky államban előállított whiskey, melyet minimum 2 évig tölgyfa hordóban érlelnek. Ismertebb márkái: Jim Beam, Four Roses, Wild Turkey

 

Tennessee whiskey

Juharfa szénen átszűrt, Tennessee államban előállított whiskey. Ismertebb fajtái: Jack Daniels

 

Rye whiskey

Minimum 51 % rozst tartalmazó whiskey.