Szerepe:
Részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertőzések ellen.
Fő forrása:
Vitamin formájában legnagyobb mértékben a halmáj-olajok, marhamáj, tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Kation formájában (a bélben alakulnak atoledo át A-vitaminná) tartalmazza a paraj, sóska, sárgarépa, sütőtök, barack, csipkebogyó, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, petrezselyem, zeller, sárgadinnye. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradékra van szükségünk, ezért a főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.
Hiánya:
Szürkületi vakságot vagy teljes vakságot okozhat.
Többlete:
Nem jó, ha túl sok jut szervezetünkbe, mert az fej és ízületi fájdalomhoz, bőrhámláshoz, a lép és a vesék megnagyobbodásához vezethet.
Ajánlott napi mennyiség:
900 mikrógramm