Ahogy nagymamám készítette

Kapros-túrós csőröge

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

(tészta)

1 kg liszt

2 dl tejföl

egy púpozott kanál zsír

4 tojás

csrge

10 dkg cukor

só, kevés tej

 

(töltelék)

½ kg túró

1 tojás

1-2 kanál gríz

cukor ízlés szerint

(apróra vágott kaporlevéllel ízesíthetjük.)

 

Elkészítés:

 

A hozzávalókból kevés tejjel rétestészta keménységűre gyúrjuk, csomómentesre dolgozzuk. Ez után liszttel jól beszórjuk, hogy a tálba ne ragadjon le, és állni hagyjuk. Kb. egy negyedóra elmúltával lisztezett deszkára borítjuk, ahol először nyújtófával, majd kézzel (mint a rétest) fél centi vastagra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük és háromszorosan összehajtjuk. A hajtogatást és kenést még kétszer megismételjük. Végül késfok vékonyságúra nyújtjuk, a felére diónyi halmokba szétosztjuk a tölteléket, a tészta üresen maradt felét ráhajtjuk, kicsit összenyomkodjuk, és csörögemetszővel feldaraboljuk. Bő, forró zsírban sütjük.

 

Kakaós reszelt sütemény

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

(tésztához)  
40 dkg liszt
1 margarin
15 dkg porcukor
½ sütőpor
1 tojás sárgája
3 kanál kakaó

(töltelékhez) 
1 kg túró
25 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt haja
1 csomag vanília
5 dkg darált keksz
4 tojás habja
5 dkg mazsola

Elkészítése:

A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, és két cipóba osztva a hűtőbe tesszük.  A töltelékhez a túrót a cukorral, tojássárgájával, citromhéjjal, vaníliával jól kikavarjuk, hozzáadjuk a darált kekszet, végül a tojások felvert habját és a mazsolát. A tészta felét lereszeljük a tésztareszelő durva fokán, rásimítjuk a túrótölteléket, majd a tészta másik felét is ráreszeljük. Forró sütőbe tesszük.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés