Ahogy nagymamám készítette
Kapros-túrós csőröge
Hozzávalók:
(tészta)
1 kg liszt
2 dl tejföl
egy púpozott kanál zsír
4 tojás
10 dkg cukor
só, kevés tej
(töltelék)
½ kg túró
1 tojás
1-2 kanál gríz
cukor ízlés szerint
(apróra vágott kaporlevéllel ízesíthetjük.)
Elkészítés:
A hozzávalókból kevés tejjel rétestészta keménységűre gyúrjuk, csomómentesre dolgozzuk. Ez után liszttel jól beszórjuk, hogy a tálba ne ragadjon le, és állni hagyjuk. Kb. egy negyedóra elmúltával lisztezett deszkára borítjuk, ahol először nyújtófával, majd kézzel (mint a rétest) fél centi vastagra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük és háromszorosan összehajtjuk. A hajtogatást és kenést még kétszer megismételjük. Végül késfok vékonyságúra nyújtjuk, a felére diónyi halmokba szétosztjuk a tölteléket, a tészta üresen maradt felét ráhajtjuk, kicsit összenyomkodjuk, és csörögemetszővel feldaraboljuk. Bő, forró zsírban sütjük.
Kakaós reszelt sütemény
Hozzávalók:
(tésztához)40 dkg liszt
1 margarin
15 dkg porcukor
½ sütőpor
1 tojás sárgája
3 kanál kakaó
(töltelékhez)
25 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt haja
1 csomag vanília
5 dkg darált keksz
4 tojás habja
5 dkg mazsola
Elkészítése:
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, és két cipóba osztva a hűtőbe tesszük. A töltelékhez a túrót a cukorral, tojássárgájával, citromhéjjal, vaníliával jól kikavarjuk, hozzáadjuk a darált kekszet, végül a tojások felvert habját és a mazsolát. A tészta felét lereszeljük a tésztareszelő durva fokán, rásimítjuk a túrótölteléket, majd a tészta másik felét is ráreszeljük. Forró sütőbe tesszük.