Egyéb tészták
Tortilla tészta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1/2 csomag sütőpor
víz
Elkészítés:
Fogunk egy tálat, beleöntjük a lisztet, sót sütőport és olajat, ezeket langyos víz folyamatos hozzáadásával lágy tésztává gyúrjuk. Ezt követően letakarjuk és 15 percig pihentetjük. A negyed óra elteltével nagyjából 12 golyóra választjuk szét tésztánkat és liszttel meghintve vékonyra nyújtjuk (18-20 cm). Egy tepsiben vagy vastag aljú serpenyőben, olaj nélkül megsütjük a lepényeket (ha hólyagosodik, akkor jó) Megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is. Melegen tálaljuk.
A tészta még nyers állapotban le is fagyasztható, így bármikor rendelkezésre állhat.
Lasagne tészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 tojás
Só
Elkészítés:
A lisztet a tojással és sóval összegyúrjuk egy kemény tésztává. A tészta előnye, hogy nem ragad így egyszerűbb kinyújtani. Vékony lapokra törekedjünk, így lesz ételünk igazán ízletes. Nagyjából 10*10-es kockákat szoktam a végén vágni belőle. A tésztát már csak meg kell főzni forró, sós vízbe és kezdhetjük is a rétegezést.
Krumplis lángos
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg krumpli
2 dl langyos víz
1 dkg élesztő + 2 evőkanál liszt
só
Elkészítés:
A krumplit héjában puhára főzzük majd hűlés után megtisztítjuk és áttörjük. Az élesztőt 1 dl langyos vízben, két kanál liszt hozzáadásával felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk az áttört krumplit, a 20 dkg lisztet, 1 dl langyos vizet és a sót. Alaposan összedolgozzuk, míg egy homogén masszát kapunk. Ezt letakarva egy órán keresztül kelni hagyjuk. Az idő eltelte után körülbelül 4 dkg-os cipókra osztjuk és még fél órán át letakarva állni hagyjuk. Kézzel laposra nyomkodva, nyújtva forró olajon hirtelen megsütjük.
Feltétnek fokhagymát, sajtot és tejfölt ajánlok hozzá. Az ismerőseim imádják.
Jó étvágyat!
Pizzatészta (alap)
Hozzávalók:
fél kg liszt
egy kocka élesztő fele
1 dl langyos tej
cukor
só
Elkészítés:
Langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt és megvárjuk míg felfut. A fél kiló lisztet, sót és a felfuttatott élesztőt alaposan összedolgozzuk. Kevés langyos vizet majd adnunk kell hozzá, hogy összeálljon a tészta. Nagyjából 10 percig dagasztjuk. Ha a tészta már szép sima, akkor tegyük át egy tálba, szórjuk meg kevés liszttel és takarjuk le konyharuhával, tegyük meleg helyre és hagyjuk kelni még fél órát. Ez után már csak ki kell nyújtani, rátenni a kívánt feltétet és megsütni.
Palacsinta tészta
Hozzávalók (15-20 db)
25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 evőkanál porcukor
olaj vagy zsír
szódavíz
só
Elkészítés:
A tojásokat, porcukrot, egy csipet sóval, és a liszttel alaposan elkeverjük majd lassan hozzáadjuk a tejet, hogy ne legyen csomós. Ha még sűrű a tészta, akkor adj hozzá egy kis szódavizet, hogy könnyebb legyen. A tésztát pihentesd fél óráig, majd süsd ki serpenyőben.
Jó étvágyat!