Sertés ételek
Bolognai rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli
35 dkg darált hús
4 db főtt tojás
1 doboz sűrített paradicsom
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg sajt
1 nagy doboz tejföl
4 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
majoránna, oregáno, bazsalikom
olaj, só, bors
Elkészítés:
Főzzük meg a 4 db tojást, a vöröshagymát pedig nagyobb szeletekre vágva kevés olajon pároljuk meg. Ehhez adjuk hozzá a darált húst és ízlés szerint a fűszerezzük fel (só, bors, majoránna, oregáno, bazsalikom, három gerezd fokhagyma, sűrített paradicsom) Ezt főzzük nagyjából 10 percig, hogy összeérjenek az ízek. A még nyers krumplit hámozzuk meg és szeljük fel vastagabb karikákra. Egy tepsi aljára tegyünk egy kevés olajat és egy réteg krumplit. Ezt a réteget hintsük meg egy kevés sóval és borssal. Erre merjük rá a darált húst, s a tetejére helyezzük rá a szeletelt tojásokat, majd ismét a karikára vágott krumpli következik fedőrétegként. Az egészet fedjük be alufóliával és fél órára helyezzük forró sütőbe.
Amíg sül az ételünk, addig a tejfölt, reszelt sajtot, egy gerezd fokhagymát és petrezselyemzöldet keverjük össze. Ha eltelt a fél óra, akkor vegyük le a fóliát ételünkről és öntsük rá a sajtos-tejfölös öntetet. Fólia nélkül helyezzük vissza a sütőbe, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Rakott húsos palacsinta
Hozzávalók:
12 db sós palacsinta
0,5 kg darált sertéshús
10 dkg reszelt sajt
1,5 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
ízlés szerint sűrített paradicsom
0,5 kg vegyes zöldség
10 dkg krémsajt
1 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A hagymát vágjuk fel apróra és kevés olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a darált húst kevergessük amíg ki nem fehéredik. Fűszerezzük fel sóval, borssal, fokhagymával és sűrített paradicsommal. Ha túl sűrű, akkor egy kevés víz hozzáadásával pároljuk puhára. A lényeg, hogy a végére ne maradjon sok leve. Ezzel a masszával töltsük meg a palacsintákat, melyeket felgöngyölés után kettévágva helyezzünk egy kisebb tepsibe rézsútosan úgy, hogy részlegesen fedjék egymást.
A zöldséget kevés vízzel pároljuk meg, s miután lecsöpögtettük keverjük hozzá a krémsajtot és a tejszínt. Borssal, szerecsendióval fűszerezzük fel és forraljuk össze. Öntsük a palacsintákra ezt a zöldséges mártást és szórjuk meg reszelt sajttal. Ez után sütőben süssük addig, amíg a sajt meg nem olvad a tetején.
Sertéscomb fűszeres mártásban
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
1- 1,5 dl étolaj
ketchup, mustár, bors, só
ételízesítő, só
2 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db savanykás alma
Elkészítés:
A húst besózzuk és bekenjük a ketchup, mustár, ételízesítő és bors keverékével, majd 1 éjszakára hűtőbe hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek és, hogy puhuljon a hús. Másnap egy mélyebb edénybe helyezzük a húst, meglocsoljuk étolajjal. A cikkekre vágott vöröshagymát, almát és fokhagymát köréje helyezzük. 2 dl vizet öntünk alá, és lefedjük alufóliával, így sütjük 1 órán keresztül. Az 1 óra elteltével levesszük a fóliát a húsról és tovább sütjük, időnként a levével meglocsoljuk. A húst egy deszkán szeletekre vágjuk. A tepsiben maradt szaftot, hagymát és almát alaposan összeturmixoljuk, és a hússzeletekre öntjük.
Köretként rizst vagy sült burgonyát tálalunk.
Mennyei eledel
Hozzávalók:
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
40 dkg füstölt oldalas
1 evőkanál cukor
egy darabka fahéj
1 citrom
1 evőkanál liszt
Elkészítés (2 óra):
A gyümölcsöket egy éjszakán át fél liter vízben áztatjuk. A füstölt húst egy nagyobb lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 45 percen keresztül főzzük. Ez után hozzáadjuk a gyümölcsöt, a szűrt citromlevet, fahéjat és a cukrot, majd puhára főzzük. A főtt húst felszeleteljük, tálra helyezzük és a gyümölcsökkel körbe díszítjük. A lisztet egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd a húslébe habarjuk, felforraljuk majd a húsra öntjük. Az ételt hidegen és melegen egyaránt kínálhatjuk.
Szilézia nemzeti étele ez a fogás és azt tartják róla, hogy: nem élt hiába, aki ezt megkóstolta.
Ördög pörkölt
Hozzávalók:
1 dl étolaj
3 nagy fej vöröshagyma
60 dkg sertéscomb
3 gerezd fokhagyma
3 dl ketchup
1 evőkanál mustár
2 kávéskanál pirospaprika
20 dkg zöldbab
10 dkg zöldborsó
só, bors, ételízesítő
erős paprika
Elkészítés:
Forró olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az ujjnyi csíkokra vágott sertéshúst, valamint ízlés szerint sót, borsot, ételízesítőt, fokhagymát, pirospaprikát, mustárt és erős paprikát. Összekeverjük, és 30 percig főni hagyjuk. Amikor a hús már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a zöldborsót, zöldbabot és a ketchupot, így főzzük még nagyjából 15-20 percig. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le.
Tálaláskor főtt rizst szolgálunk fel hozzá.