Vitaminok
C-vitamin
Szerepe:
A C-vitaminnak a csont és kötőszövetek növekedésében, a sebek gyógyulásában, vörösvérsejtek érlelésében, az ellenálló-képesség növelésében van nagy szerepe.
Fő forrása:
Friss gyümölcsök, savanyú káposzta, citrom, sóska, fekete ribizli, zöldpaprika, burgonya, paradicsom.
Hiánya:
Skorbutot (fogak elvesztése, vérzés, fogíny-gyulladás) okoz.
Ajánlott napi mennyiség:
60 milligramm
K-vitamin
Szerepe:
Szükséges a véralvadáshoz.
Fő forrás:
Disznóhús, máj, növényi olajok, paradicsom, kelkáposzta és egyéb főzelékfélék tartalmazzák.
Hiánya:
Vérzésekkel jár és lassabb véralvadáshoz vezet.
Ajánlott napi mennyiség:
65 mikrogramm
E-vitamin
Szerepe:
Megvédi a májat, erősít és regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ebből adódóan szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják.
Fő forrása:
Megtalálható különböző növényi olajokban, csírázó magvakban, dióban, mákban, mandulában, mogyoróban, gesztenyében, petrezselyemben, szójában, parajban, zellerben.
Hiánya:
Vörösvérsejt és idegi károsodásokhoz vezet.
Többlete:
Megnöveli a szervezet K-vitamin igényét.
Ajánlott napi mennyiség:
10 milligramm
D-vitamin
Szerepe:
Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetünkben, és az ásványok beépülését a csontokba - ez hat acsontnövekedésre és gyógyulásra.
Fő forrása:
Megtalálható halmáj-olajokban, élesztőben, búzacsírában, tojássárgájában, csiperkegombában, zabpehelyben. Napfény hatására a bőr is termeli, ezért fontos, hogy a gyerekeket kiskorukban napra engedjük játszani. Ez biztosítja számukra az egészséges csontfejlődést. Napi fél óra napozás ajánlott.
Hiánya:
Rendellenes csontnövekedéshez, gyermekekben angolkórhoz vezethet.
Többlete:
Hányingert, idegességet, szomjúságot, fokozott vizelet-elválasztást, bőrviszketést okoz.
Ajánlott napi mennyiség:
10 mikrógramm
A-vitamin
Szerepe:
Részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertőzések ellen.
Fő forrása:
Vitamin formájában legnagyobb mértékben a halmáj-olajok, marhamáj, tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Kation formájában (a bélben alakulnak atoledo át A-vitaminná) tartalmazza a paraj, sóska, sárgarépa, sütőtök, barack, csipkebogyó, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, petrezselyem, zeller, sárgadinnye. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradékra van szükségünk, ezért a főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.
Hiánya:
Szürkületi vakságot vagy teljes vakságot okozhat.
Többlete:
Nem jó, ha túl sok jut szervezetünkbe, mert az fej és ízületi fájdalomhoz, bőrhámláshoz, a lép és a vesék megnagyobbodásához vezethet.
Ajánlott napi mennyiség:
900 mikrógramm