Svéd karácsonyi sonka
Hozzávalók:
2 kg-os füstölt sonka (csont nélkül)
1,5 kiskanál szegfűszeg
4 babérlevél
1,5 kiskanál majoránna
2 evőkanál méz
1,5 kanál őrült fekete bors
1 tojássárgája
2 evőkanál mustár
zsemlemorzsa (a tetejére)
Elkészítés:
(kb. 2 óra + áztatás)
A sonkát miután eltávolítottuk a kemény bőrét, egy éjszakára vízbe áztatjuk, hogy csökkentsük sótartalmát. Az összetört fűszereket elkeverjük a mézel, mustárral és a tojássárgájával. Ezzel a masszával bedörzsöljük a sonkát, szorosan fóliába tekerjük majd mérsékelt hőmérsékletű sütőben megsütjük (kilogrammonként kb 60 perc) Lekaparjuk róla a fűszerkeveréket és megszórjuk zsemlemorzsával, 10-15 percre visszadugjuk a sütőbe és szép pirosra sütjük.
Hagyományos köretként almával párolt fehér- és vörös káposztát tálalunk. Egyébként burgonyapürével vagy salátával is tökéletes karácsonyi fogás.