Levesek
Tojás leves
Hozzávalók:
8 db tojás
1,5 l víz
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál csemege pirospaprika
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 teáskanál őrölt fűszerkömény
só, delikát, bors
Elkészítés:
A lisztből és olajból készített rántáshoz, ha már hűlt egy kicsit, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel kevés vízzel és alacsony lángon főzzük tovább állandó kevergetés mellett. Adjuk hozzá az egész fej vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd forraljuk fel. Fűszerezzük fel sóval, delikáttal, köménnyel és borssal. Először tegyünk bele 2 tojást és kevergessük el, ez lesz a leves sűrűje, olyan mintha "tészta" lenne. Ha ez megvan, akkor a maradék 6 tojást óvatosan tegyük bele kevergetés nélkül, hogy egészbe maradjon. Nagyjából 10 perc főzés után, már kész is.
Aszaltszilva leves
Hozzávalók:
50 dkg aszalt szilva
2 dl vörösbor
1 l víz
2 dl tejföl
4 dkg liszt
6 dkg cukor
1 kiskanál vaj
2 db egész fahéj
4 db szegfűszeg
1 csipet szerecsendió, só
Elkészítés:
Az aszalt szilvákat mosás után 4 felé vágjuk. A fahéjas, szegfűszeges cukrozott vízben puhára főzzük, majd hozzáadjuk a vörösbort. A tejfölből és lisztből készített mártással besűrítjük. Vajjal, sóval és ízlés szerint egy csipet szerecsendióval ízesítjük, majd felforraljuk. Még melegen tálaljuk.
Megjegyzés: aszalt meggyből vagy aszalt cseresznyéből is készíthetjük, ugyan ezzel az eljárással.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
1 db közepes méretű brokkoli
1 db vöröshagyma
4 db közepes krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 liter húsleves
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál őrölt fehérbors
1 púpos teáskanálnyi só
1 csokor petrezselyem zöld
1 púpos evőkanál liszt
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát, két evőkanál olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a rózsáira szedett brokkolit, a kis kockára vágott krumplit, és a petrezselyem felét. Felfűszerezem sóval, őrölt fehér borssal és szerecsendióval. 10 percig párolom, majd felöntöm meleg húslevessel. Puhára főzöm a brokkolit, majd leturmixolom. Ezt sűrítem a lisztből és tejfölből készült habarással. A levest ismét felforraljuk és hozzáadjuk a petrezselyem másik felét.
Tálaláskor pirított zsemlekockát vagy füstölt reszelt sajtot szórhatunk a tetejére. (néhány egészben hagyott brokkoli rózsa is jól mutat rajta)
Sajtkrém leves
Hozzávalók:
1 darab közepes hagyma
1-2 darab közepes krumpli
1 darab leveskocka
1 kávéskanál só
1-2 evőkanál margarin
2 darab tömlős sajt
Elkészítés:
Vágjuk a hagymát apró kockákra, kevés olajon pároljuk meg, majd öntsük fel 1,5 liter vízzel. A nyers krumplit gyaluljuk vékonyra, majd tegyük bele a hagymás vízbe, sózzuk meg és forraljuk fel. Ha már forr a víz, akkor adjunk hozzá 1 leveskockát és főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul. Egy habverővel keverjük össze a levest, úgy hogy a krumpli apróra törjön. Adjunk hozzá 2 tömlős sajtot és keverjük össze ismét jó alaposan. Forraljuk fel az egészet.
Még forrón pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.