Levesek

Tojás leves

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Hozzávalók:

 

8 db tojás

1,5 l víztojasleves

2 evőkanál liszt

2 evőkanál olaj

1 teáskanál csemege pirospaprika

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

5-6 teáskanál őrölt fűszerkömény

só, delikát, bors

 

Elkészítés:

 

A lisztből és olajból készített rántáshoz, ha már hűlt egy kicsit, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel kevés vízzel és alacsony lángon főzzük tovább állandó kevergetés mellett. Adjuk hozzá az egész fej vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd forraljuk fel. Fűszerezzük fel sóval, delikáttal, köménnyel és borssal. Először tegyünk bele 2 tojást és kevergessük el, ez lesz a leves sűrűje, olyan mintha "tészta" lenne. Ha ez megvan, akkor a maradék 6 tojást óvatosan tegyük bele kevergetés nélkül, hogy egészbe maradjon. Nagyjából 10 perc főzés után, már kész is.

 

Aszaltszilva leves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

50 dkg aszalt szilva

2 dl vörösbor

1 l víz

2 dl tejfölszilvaleves

4 dkg liszt

6 dkg cukor

1 kiskanál vaj

2 db egész fahéj

4 db szegfűszeg

1 csipet szerecsendió, só

 

Elkészítés:

 

Az aszalt szilvákat mosás után 4 felé vágjuk. A fahéjas, szegfűszeges cukrozott vízben puhára főzzük, majd hozzáadjuk a vörösbort. A tejfölből és lisztből készített mártással besűrítjük. Vajjal, sóval és ízlés szerint egy csipet szerecsendióval ízesítjük, majd felforraljuk. Még melegen tálaljuk.

Megjegyzés: aszalt meggyből vagy aszalt cseresznyéből is készíthetjük, ugyan ezzel az eljárással.

 

Brokkolikrémleves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

1 db közepes méretű brokkoli

1 db vöröshagyma

4 db közepes krumpli

3 gerezd fokhagyma

brokkolikrémleves

1 liter húsleves

1 teáskanál szerecsendió

1 teáskanál őrölt fehérbors

1 púpos teáskanálnyi só

1 csokor petrezselyem zöld

1 púpos evőkanál liszt

1 kis doboz tejföl

2 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés:

 

Az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát, két evőkanál olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a rózsáira szedett brokkolit, a kis kockára vágott krumplit, és a petrezselyem felét. Felfűszerezem sóval, őrölt fehér borssal és szerecsendióval. 10 percig párolom, majd felöntöm meleg húslevessel. Puhára főzöm a brokkolit, majd leturmixolom. Ezt sűrítem a lisztből és tejfölből készült habarással. A levest ismét felforraljuk és hozzáadjuk a petrezselyem másik felét.

Tálaláskor pirított zsemlekockát vagy füstölt reszelt sajtot szórhatunk a tetejére. (néhány egészben hagyott brokkoli rózsa is jól mutat rajta)

 

Sajtkrém leves

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

sajtkrm_leves

 

1 darab közepes hagyma

1-2 darab közepes krumpli

1 darab leveskocka

1 kávéskanál só

1-2 evőkanál margarin

2 darab tömlős sajt

 

Elkészítés:

 

Vágjuk a hagymát apró kockákra, kevés olajon pároljuk meg, majd öntsük fel 1,5 liter vízzel. A nyers krumplit gyaluljuk vékonyra, majd tegyük bele a hagymás vízbe, sózzuk meg és forraljuk fel. Ha már forr a víz, akkor adjunk hozzá 1 leveskockát és főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul. Egy habverővel keverjük össze a levest, úgy hogy a krumpli apróra törjön. Adjunk hozzá 2 tömlős sajtot és keverjük össze ismét jó alaposan. Forraljuk fel az egészet.

Még forrón pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés