Ahogy nagymamám készítette

Kovászos uborka

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:ubi

kis csokor kapor

1 db szőllő levél

1 db meggy levél

pirítós kenyér

uborka (úgy 10-15 cm között a legjobb)

 

Elkészítés:

Foraljunk fel vízet egy lábasban, majd hagyjuk kihülni (ezzel öntjük majd fel a befőttes üvegben az uborkát). E közben alaposan mossuk meg az uborkákat, vágjunk le a végéből úgy fél centit és vágjuk be hosszába mind két végén. Tegyük az üveg aljára a leveleket és a kaprom, majd nyomkodjuk bele jó szorosan az uborkákat is. Öntsük fel a már kihűlt enyhén sós vízzel úgy, hogy ellepje, majd helyezzük a tetejére a pirítóst. A befőttes üveg tetejét borítsuk le valamivel, hogy ne hulljon bele szennyeződés. Nagyjából 4 napig hagyjuk érni lehetőleg a napon.

Bodzaszörp

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Nagymamám gyermekkoromban minden nyáron készített bodzaszörpöt a család nagy örömére.

Hozzávalók 5 l-es üveghez:citrom

60 dkg cukor

6-7 db nagyobb bodzavirág

2 db citrom

2 db kis dobozos citrompótló (12,5 g/doboz)

 

Elkészítés:

A cukrot és a citrompótlót oldjuk fel a vízben, majd helyezzük bele az alaposan megmosott bodzavirágokat. A felkarikázott citromot is tegyük a bodzavirágok mellé (a héját hagyjuk rajta). Ügyeljünk arra, hogy a citromot és a virágokat is lepje el a víz. Takarjuk le a tetejét, hogy ne huljon bele szennyeződés, majd hagyjuk állni 2 napig. (ne tegyük hűtőbe) Ha letelt a 2 nap, akkor átszűrás után már fogyaszthatjuk is. :)

Szacharinos kalács

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Hozzávalók:

 

90 dkg liszt
11/2 dl étolaj
37 szem szacharin
1 élesztő
annyi tej, amennyit felvesz
4 kanál kakaó

Elkészítés:

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaót. Ismét megfelezzük a cipókat, kinyújtjuk kb. ujjnyira. Két rudat készítünk úgy, hogy a barnára rátesszük a fehéret és összetekerjük. Tepsibe tesszük, 1½ óráig pihentetjük. Először tojással, majd cukros vízzel megkenjük, előmelegített sütőben sütjük.

 

Sajtos pogácsa

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

pogcsaHozzávalók:

 

60 dkg liszt, 1 margarin
1 dl tej, 2 pohár tejföl
3 dkg élesztő
15 dkg sajt
1 tojás a megkenéshez
cukor (az élesztő felfuttatásához)
2 dkg só

 

Elkészítés:

 

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, a tejben felfuttatott élesztőt, és hozzádolgozzuk a két tejfölt. Nagyon lágy tészta lesz. Egy órát kelesztjük, kb. ujjnyira nyújtjuk. Tojással megkenjük, bevagdossuk és rászórjuk a megmaradt sajtot. Kiszaggatjuk, meleg sütőben sütjük.

Megjegyzés: Legalább 1,5 – 2 adagot érdemes belőle sütni. Lekváros papucsnak is jó.


Négerkocka

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

(tésztához)

6 tojás

2 kanál víz

7 kanál liszt

késhegynyi sütőpor

1 kanál kakaó

 

(krémhez)

4 tojás fehérje

20 dkg cukor

 

(mázhoz)

15 dkg cukor

10 dkg margarin

4 kanál tej

2-3 kanál kakaó

 

Elkészítés:

 

A tojásfehérjét a vízzel felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, végül a liszttel elkevert kakaót és sütőport. Papírral bélelt tepsiben lassú tűznél sütjük. A 4 tojásfehérjét a Om du till exempel varvar en van till casinot far du 500 kronor i varvningsbonus. cukorral gőz fölött keményre főzzük, a tészta tetejére simítjuk. Erre öntjük a mázat, amihez a hozzávalókat kikavarjuk, majd kb. 10 percig főzzük.

Megjegyzés: Ha a máz félig megdermedt, érdemes bekockázni, mert később törik

 

Kossuth-kifli

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

(tésztához)
6 tojás sárgája
12 dkg margarin
25 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt haja
25 dkg liszt
1 sütőpor

(tetejére)
15-20 dkg durvára vágott dió
4 kanál kristálycukor

Elkészítése:

 

A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal jól kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, citromhéjat és a liszttel elkevert sütőport. Végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját. A tetejét megszórjuk a cukorral elkevert dióval, sütés után pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) félhold alakúra kiszaggatjuk.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés