Kínai ételek
Cukkinis tészta
Hozzávalók:
40 dkg kínai tészta
20 dkg sertéshús
1 hagyma
1 csomag újhagyma
1 közepes cukkini
2 evőkanál apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott gyömbér
4 evőkanál szezámolaj (rendes olajjal helyettesíthető)
5 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál cukor
1 chili
Elkészítés:
Főzzük meg a tésztám. A húst vágjuk vékony csíkokra a cukkinit pedig félbe, kaparjuk ki a magját, majd kockázzuk fel. A hagymát szeljük apróra, az újhagymát karikázzuk fel.
A fokhagymát a gyömbérrel olajon dinszteljük meg, utána adjuk hozzá a húst és pároljuk tovább néhány percig.
Adjuk hozzá a hagymát, a szeletelt újhagymát és a cukkinit. Pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a szójaszószt, cukrot és nagyjából 1 dl vizet. Pároljuk tovább alacsony hőfokon pár percig. Ízlés szerint lehet a csilivel erősíteni rajta.
Tálaláskor a tésztára merjük a szószt.
Szezámmagos csirke
Hozzávalók:
0,5 kg csírkemell
(bunda)
6 evőkanál liszt
3 evőkanál keményítő
1,5 kiskanál sütőpor
1 tojás
1 evőkanál olaj
víz
(külső massza)
ketchup, méz, erőspista/erőspaprika, szezámmag ízlés szerint (én nagyjából kétszer-háromszor annyi ketchupot szoktam beletenni, mint mézet)
Elkészítés:
A csirkemellett újnyi csíkokra vágjuk. A lisztet, keményítőt, sütúport, tojást, olajat csómómentesre keverjük. Adunk hozzá egy kevés vízet, de csak ennyit, hogy még sűrű legyen a massza. Ebbe a masszába megforgatjuk a csírkemellet és bő olajba kisütjük szép pirosra. Az olajból kivéve azoonnal beleforgatjuk a masszába.
Mézes-szójás sertés csíkok
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús
1 evőkanál méz
3 evőkanál világos szója szósz
1 evőkanál napraforgó olaj
1 teáskanál Kínai öt-fűszer keverék
Elkészítés:
A húst vágjuk fel szeletekre és a többi alapanyagból készített pácba tegyük legalább fél órára. A serpenyőt/wok-ot forrósítsuk fel és gyorsan barnítsuk meg a hús mind 2 oldalát. Ez után öntsük hozzá a páclevünket és még 1 dl vizet. Kis lángon főzzük tovább negyed órán keresztül és így egy sűrű szószt kapunk a hús pedig megpuhul. Tálaláshoz a hússzeleteket vágjuk fel apróbb csíkokra és öntsük rá a besűrűsödött szósz. Rizzsel és zöldségekkel tálaljuk.
Ananászos sertéscsíkok
Hozzávalók:
0,5 kg sertés hús
25 dkg ananász darabokra vágva
2 evőkanál mogyoróolaj (rendes olajjal is helyettesíthető)
1,5 evőkanál sötét szója szósz
3 evőkanál aprított fokhagyma
2 evőkanál aprított koriander
2 teáskanál cukor
(pác)
2 teáskanál szójaszósz (világos)
2 teáskanál kínai rizsbor (vagy cherry)
1 teáskanál szezámolaj
2 teáskanál kukoricaliszt
Elkészítés:
A sertéshúst feldaraboljuk 5cm-es vékony csíkokra. A pácot elkészítjük majd húsdarabokat belehelyezzük és fél órát hagyjuk állni.
A wokot/sütőt felforrósítjuk beleöntjük a mogyoróolajat. Amikor elkezd füstölni az olaj, akkor hozzáadjuk a fokhagymát és néhány másodperc alatt aranysárgára pirítjuk. A húst kivesszük a pácból, és nagyjából 3 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett átsütjük. Hozzáadjuk az ananász darabokat, a koriandert, a szójaszószt, cukrot és sütjük még 3 percig.