Öntetek, mártások
Világos alapmártás
Hozzávalók:
3 dkg margarin
3 dkg liszt
fél liter húsleves (instant is jó)
só
Elkészítés:
Egy világos rántást készítünk a húsleves (1-2 dl), liszt és margarin felhasználásával. Ha a rántás szépen el van dolgozva, akkor lassan, állandó kevergetés mellett felengedjük a levessel (ha elkapkodjuk, akkor könnyen becsomósodik). A végén sóval ízesítjük.
Snidlingmártás (metélőhagyma mártás)
Hozzávalók:
világos alapmártás (ebben a rovatban megtalálható az elkészítése)
3 evőkanál snidling
citromlé, só
Elkészítés:
A már kész, meleg világos alapmártáshoz hozzáadunk 3 evőkanál apróra vágott snidlinget. Nem kell újra felfőzni csak ízlés szerint egy kis citromlével, sóval ízesíteni.
Krémsajtos tésztaöntet
Hozzávalók:
30 dkg krémsajt
2 dl tej
1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem
őrölt fekete bors, só
Elkészítés:
A kimért tejet egy edényben felforralom, majd hozzáadom a krémsajtot. Folyamatos kevergetés mellett sózom, borsozom és beleszórom a petrezselyem zöldet is. Nem kell megvárni, amíg teljesen besűrűsödik az öntet.
Tálaláskor még forrón a főtt tésztára merjük.
Fokhagymaszósz (Fokhagymamártás)
Hozávalók:
1 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
5-6 gerezd fokhagyma
2-3 dl húsleves (akár zacskós is)
Só
Elkészítés:
Egy kanálnyi olajon pirítsunk meg 2 kanálnyi lisztet, majd tegyük bele az áttört 5-6 gerezd fokhagymát és online casinos öntsük fel két-három deci húslevessel. Ez után már csak ízlés szerint fel kell fűszereznünk (én ilyenkor már csak sózni szoktam).
Görög paradicsommártás
Hozzávalók:
0,5 kg paradicsom
1 dl olaj
1 kis fej hagyma
só, bors.
Elkészítés.
Az olajban megpárolom az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a meghámozott, apróra vágott paradicsomot. Ízlés szerint sózom, borsozom és készre főzöm.
Főképp főtt tésztához vagy főtt húsokhoz tálaljuk.