Öntetek, mártások

Máltai mártás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

2 tojássárgája

2 evőkanál vérnarancslé

15 deka vaj

fél vérnarancs finomra vágott héja

2 evőkanál víz

1 evőkanál acetó balsemico (finom borecet)

fél teáskanál só

1 csipet cukor

1 csipet bors

 

Elkészítése:

 

A vizet, ecetet, sót és a narancshéjat egy kis edényben úgy forraljuk fel, hogy csak egy evőkanálnyi maradjon belőle, ezután lehűtjük. A tojás sárgákat a narancslével, egy csipet cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felforralt narancsos ecetet. Ezután a mártásos edényt forró vízbe állítjuk (egy nagyobb edénybe) és a mártást addig keverjük, amíg sűrű krémszerű lesz. Ehhez fokozatos kevergetés mellett hozzákeverjük az apró darabokra vágott vajat. Egy csipetnyi borssal fűszerezzük.

Halhoz, spárgához és feketegyökérhez ajánlom.

 

Francia mustármártás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

15 dkg hűtött vaj

1 evőkanál víz

2 tojássárgája

fél citrom leve

só, őrölt fekete bors,

1 kiskanál mustár

pár tárkonylevél

 

Elkészítése:

 

Fogunk egy edényt, felolvastunk benne egy evőkanál vajat, majd hozzáadjuk a vizet és habverővel jól elkeverjük. Az edényt a tűzre visszatéve, alacsony lángon, állandó keverés mellett adjuk hozzá a vaj többi részét. Vigyázzunk, nehogy felforraljuk a mártást. A mártást citromlével, sóval és borssal ízesítjük. Ismét levesszük a tűzről és hozzákeverjük a mustárt és az apróra vágott tárkonylevelet.

Párolt halhoz, főtt húsokhoz vagy tojásételekhez illik igazán.

 

Tipp: Ha a mártás összeugrik, 1-2 evőkanál hideg vizet adjunk hozzá, keverjük el és ismét kisimul.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés