Öntetek, mártások
Máltai mártás
Hozzávalók:
2 tojássárgája
2 evőkanál vérnarancslé
15 deka vaj
fél vérnarancs finomra vágott héja
2 evőkanál víz
1 evőkanál acetó balsemico (finom borecet)
fél teáskanál só
1 csipet cukor
1 csipet bors
Elkészítése:
A vizet, ecetet, sót és a narancshéjat egy kis edényben úgy forraljuk fel, hogy csak egy evőkanálnyi maradjon belőle, ezután lehűtjük. A tojás sárgákat a narancslével, egy csipet cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felforralt narancsos ecetet. Ezután a mártásos edényt forró vízbe állítjuk (egy nagyobb edénybe) és a mártást addig keverjük, amíg sűrű krémszerű lesz. Ehhez fokozatos kevergetés mellett hozzákeverjük az apró darabokra vágott vajat. Egy csipetnyi borssal fűszerezzük.
Halhoz, spárgához és feketegyökérhez ajánlom.
Francia mustármártás
Hozzávalók:
15 dkg hűtött vaj
1 evőkanál víz
2 tojássárgája
fél citrom leve
só, őrölt fekete bors,
1 kiskanál mustár
pár tárkonylevél
Elkészítése:
Fogunk egy edényt, felolvastunk benne egy evőkanál vajat, majd hozzáadjuk a vizet és habverővel jól elkeverjük. Az edényt a tűzre visszatéve, alacsony lángon, állandó keverés mellett adjuk hozzá a vaj többi részét. Vigyázzunk, nehogy felforraljuk a mártást. A mártást citromlével, sóval és borssal ízesítjük. Ismét levesszük a tűzről és hozzákeverjük a mustárt és az apróra vágott tárkonylevelet.
Párolt halhoz, főtt húsokhoz vagy tojásételekhez illik igazán.
Tipp: Ha a mártás összeugrik, 1-2 evőkanál hideg vizet adjunk hozzá, keverjük el és ismét kisimul.