Káposztás bableves
Hozzávalók (6-8 fő)
1 kg sertéshús (dagadó vagy lapocka)
1-2 köröm vagy 1 kisebb csülök kicsontozva
20 dkg füstölt kolbász
1 kg savanyú káposzta
25 dkg tarkabab
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 liter paradicsomlé
csípős cseresznyepaprika
borsikafű, köménymag
2 evőkanál liszt
1 kávéskanál cukor, só
Elkészítés:
Tipp: A szárazbabot még előző nap áztassuk be. A káposztát nézzük meg, hogy nem-e túl savanyú, ha igen, akkor öblítsük át.
Egy nagy lábasba a babot, a kolbászt és a paprikát felöntöm vízzel és nagyjából fél órát főzöm. A másik lábosba teszem a káposztát, a hússzeletek és a csülköt. Felöntöm vízzel annyira, hogy ellepje az egészet, majd hozzáadom a fűszereket és egy kis kanál cukrot.
A paradicsomos mártást a következő képpen készítem el. Az apróra vágott kockát egy kis zsíron megpárolom. Adok hozzá 2 kanál lisztet és egy kávéskanál fűszerpaprikát, majd felöntöm paradicsomlével. Ha kész a mártás és a bab is megfőtt, akkor összeöntöm a kettőt, majd hozzáadom a káposztás húshoz is. Ezek után már csak 5 perc főzésre van szükség.