Sticky toffee pudding
(ragadós, karamellás szelet)
Hozzávalók:
180 g cukor
60 g lágy vaj
180 g kelesztő liszt*
2 tojás
235 ml víz
180 g datolya (magozott)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 pint tejszín = 4,7 dl **
90 g barna cukor
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a 180 g cukrot és a 60 g lágy vajat. Adjuk hozzá a kelesztő lisztet és a tojásokat, keverjük össze majd hagyjuk a masszát meleg helyen, letakarva állni. E közben főzzök meg a datolyát a kimért vízben (ez nagyjából 2 percet vesz igénybe) Ha a datolyánk puhára főtt, egy villával vagy turmixgéppel pürésítsük, majd helyezzük 5-10 percre hűtőbe. Ez után adjuk hozzá a szódabikarbónát, hagyjuk ismét 2 percet állni. Keverjük össze a 2 masszát (1. liszt, 2. datolya) öntsük egy mélyebb tepsibe és süssük egy órán át előmelegített sütőben.
Ez alatt az idő alatt főzzük össze a tejszínt a barnacukorral, hogy egy sűrűbb ragadós masszát kapjunk. Tálaláskor ezzel, a még meleg öntettel locsoljuk meg desszertünket. Egy gombóc vanília fagylalt isteni kiegészítője. :)
Tipp: Könnyítésként használhatunk boltban vásárolt karamella öntetet is.
* A UK-ban self-raising flour-ként ismert termék, mely a liszt és a sütőpor keveréke. Manapság már Magyarországon is forgalmazzák. (arány: 100 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só)
** pint: ürmérték, 1 pint = 0.4731 liter = 4.73 dl