Konyha

Gomba

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

 

Csak biztonságos helyről vegyünk gombát, vagy ha utcai árustól vesszük, akkor vizsgáltassuk meg gombaszakértővel.gomba
Nagyon gyorsan romlik. Hűtőszekrényben egy-két napig tárolható. Ha nedves papírtörlővel borítjuk le, akkor kicsit tovább eláll vagy akár le is fagyasztható. Mindig bő vízben mossuk meg.
A héját nem kell eltávolítanunk, csak ha foltos azt vágjuk ki belőle. Főzéskor érdemes zománcozott edényeket használni, mert a fémtől megsötétedhet és fémet ízt kaphat.

Étolaj

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Ha az olaj meggyullad, akkor ne vízzel próbáljuk meg eloltani, hanem tegyünk fedőt az ételre, ami eloltja a lángot.olaj

Csak kétszer-háromszor ajánlott felhasználni, mert nem lesz már olyan jóízű az étel és káros is az egészségre.

Sótalanítás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Minden étel sótalanításához megfelelő a szódabikarbóna, elég egy késhegynyi belőle.s

Főzelékeknél cukrot és almaecetet ajánlok (1-1 arányban)

Nyers burgonyát, tarhonyát vagy rizst is belefőzhetünk levesünkbe, hogy felszívja a sót.

Tejföl vagy tej hozzáadásával is segíthetünk eltávolítani a felesleget.

Élelmiszerek tárolása

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Babot, lencsét, ha háztól vagy kistermelőtől veszünk, akkor érdemes lekezelni, hogy tovább elálljon. fszertartoEzt úgy a legegyszerűbb, ha pár napra mélyhűtőbe tesszük, majd utána papírzacskóban tartjuk száraz helyen, így a zsizsik elpusztul benne.

Lisztet levegős, száraz helyen tároljunk, nehogy bedohosodjon. Ha melegen hagyjuk, akkor később akár szúrós szagúvá is válhat, megavasodhat.

Csak a hibátlan állapotban lévő gyümölcs áll el. A kisebbek napokig, míg a nagyobbak, akár hetekig is tárolhatók.

Ha almát vagy körtét akarunk tárolni, akkor ügyeljünk arra, hogy ne érjenek össze a gyümölcsök. Legcélszerűbb újságpapírt helyezni közéjük, hogy a felszívja a nedvességet.

A déligyümölcsöket nem kell hűtenünk. A puhább gyümölcsöket ne rétegesen tároljuk (pl. barack, szilva). Az elrakott gyümölcsöket válogassuk át időközönként.

A sokszor összeállhat, ha pára éri. Ez kiküszöbölhető, ha a tárolóba pár szem rizst teszünk, ami felszívja a nedvességet.

Az összes fűszert tartsuk gőztől, párától mentes helyen.  Használat után zárjuk vissza őket légmentesen, így megőrzik aromájukat, ízüket.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés