Halas ételek
Erdélyi halleves
Hozzávalók:
1 kg ponty
2 kisebb fej vöröshagyma
3 sárgarépa
2 fehérrépa
fél zellergumó
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 babérlevél
1 citrom
2 evőkanál tárkonyecet
1 pohár tejföl
Elkészítés:
A húst felfejtjük a csontról és alaplevet főzünk belőle. A hús közben felszeleteljük kisebb darabokra. A felszeletelt hagymát egy kanál olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a felvágott leveszöldséget, így még pár percet hagyjuk párolódni. Az alaplevet fél óra kis lángon történő főzése után leszűrjük és ráöntjük a már megpárolódott zöldségekre. Hozzáadjuk a fűszereket és pár percig főni hagyjuk, hogy átjárja ételünket. Ez után adjuk hozzá a hal húsát és főzzük még negyed órát. A végén ízlés szerint fűszerezzük. Savanyíthatunk rajta citromlével, tárkonyecettel és tejföllel.
Tőkehal jóasszony módra
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 kg tőkehal
30 dkg gomba
nagy fej hagyma
6 dkg vaj
1,5 dl fehérbor
1 evőkanál citromlé
2 dl tejföl
1 tojássárgája
só, őrölt fekete bors
1 kis csomó petrezselyemlevél
Elkészítés:
Egy tepsit/tűzálló tálat kivajazunk, belehelyezzük a szálkamentes, tőkehalszeleteket (én más halból is kipróbáltam és úgy is nagyon finom. A lényeg, hogy szálkamentes legyen). Öntünk alá 1 dl boros vizet, és előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig pároljuk (amíg puha nem lesz)
Az apróra vágott hagymát 4 dkg vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a addig pároljuk amíg a levét el nem fővi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromlevet, tejfölt, tojássárgáját és az apróra vágott petrezselymet. A mártást ráöntjük a halra, s alacsony lángon a halat teljesen puhára főzzük.
Tálaláskor főtt burgonyát vagy rizst tálalunk hozzá.