Halas ételek

Erdélyi halleves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

1 kg ponty

2 kisebb fej vöröshagyma

3 sárgarépahalászlé

2 fehérrépa

fél zellergumó

1 zöldpaprika

1 paradicsom

2 babérlevél

1 citrom

2 evőkanál tárkonyecet

1 pohár tejföl

 

Elkészítés:

 

A húst felfejtjük a csontról és alaplevet főzünk belőle. A hús közben felszeleteljük kisebb darabokra.  A felszeletelt hagymát egy kanál olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a felvágott leveszöldséget, így még pár percet hagyjuk párolódni.  Az alaplevet fél óra kis lángon történő főzése után leszűrjük és ráöntjük a már megpárolódott zöldségekre. Hozzáadjuk a fűszereket és pár percig főni hagyjuk, hogy átjárja ételünket. Ez után adjuk hozzá a hal húsát és főzzük még negyed órát. A végén ízlés szerint fűszerezzük. Savanyíthatunk rajta citromlével, tárkonyecettel és tejföllel.

Tőkehal jóasszony módra

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

(4 személyre)

1 kg tőkehal

30 dkg gomba

nagy fej hagyma

6 dkg vaj

1,5 dl fehérbor

1 evőkanál citromlé

2 dl tejföl

1 tojássárgája

só, őrölt fekete bors

1 kis csomó petrezselyemlevél

 

Elkészítés:

Egy tepsit/tűzálló tálat kivajazunk, belehelyezzük a szálkamentes, tőkehalszeleteket (én más halból is kipróbáltam és úgy is nagyon finom. A lényeg, hogy szálkamentes legyen). Öntünk alá 1 dl boros vizet, és előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig pároljuk (amíg puha nem lesz)

Az apróra vágott hagymát 4 dkg vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a addig pároljuk amíg a levét el nem fővi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromlevet, tejfölt, tojássárgáját és az apróra vágott petrezselymet. A mártást ráöntjük a halra, s alacsony lángon a halat teljesen puhára főzzük.

Tálaláskor főtt burgonyát vagy rizst tálalunk hozzá.

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés