Fenyvesalji szarvasleves
Hozzávalók:
60 dkg szarvashús
1 sárgarépa, 1 fehérrépa
15 dkg rókagomba
só, egész bors
1 evőkanál vaj
2 kiskanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 citrom
2 evőkanál + 5 dkg liszt
2 db burgonya
1 tojássárgája
2 dl tejszín
Elkészítés:
(kb. 2 óra)
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk majd összetörjük. Mikor kissé kihűlt hozzáadjuk a tojássárgáját, kevés vizet, sót és jól összedolgozzuk. Ebből a masszából nagyjából 1 cm átmérőjű gombócokat készítünk. A kockára vágott szarvashúst feltesszük főni, hozzátesszük az apróbb darabokra vágott előkészített zöldségeket a rókagombával együtt. Fogunk egy fűszerzacskót és beletesszük az egész borsot, vöröshagymát, fél citromot és a levesbe lógatjuk. Készítünk egy világos vajas rántást és miután kivettük levesünkből a fűszerzacskót, akkor besűrítjük vele a levest. Beletesszük a burgonya gombócokat is és lassan felforraljuk a levest. Ízesítjük még sóval, citromlével és hozzáadjuk a tejszínt, majd készre főzzük. A tetejére petrezselyemzöldet szórunk.