Egy falat Skócia..
Gyömölcs-pohár
Hozzávalók:
gyümölcs (barack, nektarin, szilva, málna, eper, stb.)
fehér bor vagy pezsgő
Elkészítés:
Helyezd a felszeletelt gyümölcsöket egy pohárba és felszolgálás előtt öntsd le hűtött borral/pezsgővel.
Espresso tiramisu
Hozzávalók:
80 ml erős fekete kávé
80 ml kávé likőr
4 evőkanál barna cukor
250 g mascarpone sajt
60 ml tejszín
1/2 teáskanál vanília aroma
8 db babapiskóta
Elkészítés:
Helyezd a kávét, likőrt, 2 evőkanál cukrot egy edénybe és közepes láng felett kevergesd 5-6 percig, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Ez után tedd hűtőbe, amíg ki nem hűl. Habverővel keverd össze a mascarponét, tejszínt, vaníliát és a maradék 2 evőkanál cukrot. Helyezd a piskótákat egy tányérra egymásra, majd öntsd rá a szirupot és tegyél rá krémet. S végül locsold meg a maradék kávésziruppal.
Jó étvágyat!
Klasszikus almás-pite
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g liszt (plusz a nyújtáshoz egy kevés)
csipetnyi só
150 g margarin (hideg, kockákra vágott)
2 evőkanál porcukor
1 nagy tojás sárgája
2-3 kanál jéghideg víz
Töltelékhez:
750 g zöld alma (kb 3 db nagy)
500 g piros alma (kb 4 db)
75 g cukor (+ 2 teáskanál extra)
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
8 egész szegfűszeg
1 evőkanál tej
(nagyjából 25 cm átmérőjű tortaforma vagy piteforma)
Elkészítés:
Szitáld át a lisztet egy tálba, add hozzá a sót, vajat és keverd össze, amíg "omlós" nem lesz, majd add hozzá a cukrot is. Készíts egy kis mélyedést a közepébe és ide öntsd a tojás sárgáját és a vizet.
Gyúrd össze, amíg egy lágy homogén masszát nem kapsz. Vedd ki a tésztát a tálból és dagaszd még 1-2 percet. Ha kész, akkor fedd be fóliával és tedd hűtőbe egy órára. Ez alatt az idő alatt hámozd meg az almát, vágd ki a magházát és vágd nagyjából 0,5 cm vastagságú cikkekre (egyszerűbb, ha először megfelezed, majd negyedeled..) Helyezd az almákat egy tálba és add hozzá a 75 g cukrot és az összes fűszert, majd keverd össze.
Melegítsd elő a sütőt 180 C-200 C fokra. Vágd a hűtőből kivett tésztát 2 részre (az egyik egy kicsivel legyen nagyobb a másiknál) Lisztezd be a munkafelületet, és nyújtsd ki a kisebbik tésztát kb 30-35 cm átmérőjűre, majd helyezd a sütőformába és nyomkodd bele alaposan az aljára és az oldalára.
Helyezd bele az almaszeleteket szorosan egymás mellé. Kend meg a tészta peremét egy kevés vízzel. Nyújtsd ki a nagyobb tésztadarabot kb. 45 cm átmérőjűre, majd helyezd az almák tetejére, vágd le a felesleges, túllógó részeket, majd nyomkodd össze körbe a tészta szélét, hogy jól összetapadjon.
A levágott felesleget gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra és vágjunk ki belőle levél formákat (ez lesz a dekoráció a piténk tetején). Ha ráhelyeztük a leveleket, akkor kenjük meg süteményünk tetejét kevés tejjel, majd hintsük meg a fennmaradó porcukorral. Ha ezzel is kész vagyunk, akkor szurkáljuk meg a megkent felületet, hogy a gőz sülés közben könnyedén távozhasson.
Csúsztassuk piténket a sütőbe, a hőfokot tekerjük le 160-180 C-ra. Süssük nagyjából 45 percig ezen a hőmérsékleten, amíg gyönyörű aranybarna nem lesz.
Almás, szedres omlós sütemény
Hozzávalók:
200 g szeder
750 g alma
1/2 teáskanál fahéj
75 g hideg margarin
4 evőkanál liszt
75 g barna cukor
50 g dió
50 g zabkása
Elkészítés:
Hámozd meg az almát és vágd magjából 2 cm-es kockákra. Melegítsd elő a sütőt (4, 180 C). Egy edényben keverd össze a gyümölcsöket a fahéjjal, 1 evőkanál liszttel és 1 evőkanál cukorral, majd öntsd egy kisebb sütőformába.
Egy közepes edényben keverd össze a maradék cukrot, lisztet, diót, vajat és zabkását. Ha a vajat jól eldolgoztad, akkor szórd rá ezt az egészet a gyümölcsös alapra egyenletesen elosztva, majd helyezd 45 percre sütőbe.
Ez alatt a desszert teteje szép aranybarnává válik.
Még melegen tálaljuk. (ha lehet, akkor egy gombóc vanília jégkrémmel)
Citrom krém
( lemon curd )
Hozzávalók:
3 tojás
125 citromlé
125 g margarin
200 g porcukor
2 pupos evőkanál reszelt ciomhéj
Elkészítés:
Fogj egy hőálló üvegtálat. Verj fel benne 3 tojást, majd adj hozzá a porcukrot, citromlevet és 2 pópozott evőkanál reszelt citromhéjat. Keverd jó alaposan össze.
Helyezd az üvegtálat egy forrásban lévő vízzel teli edény felé úgy, hogy a víz ne érintse a krémmel teli edény alját.
Kevergesd amíg fel nem melegszik, majd lassan add hozzá a felkockázot margarint és főzd még 10 percig folyamatos kevergetés mellett.
Akkor lesz jó, ha nem sűrűsödik be. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. Ha már nem forró (de még meleg), akkor öntsüt át befőttes üvegbe.
Pirítósra kenve vagy sütemények kréméhez lehet felhasználni.
Hűtőben tároljuk!