Egy falat Skócia..

Gyömölcs-pohár

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:gyum

gyümölcs (barack, nektarin, szilva, málna, eper, stb.)

fehér bor vagy pezsgő

 

Elkészítés:

Helyezd a felszeletelt gyümölcsöket egy pohárba és felszolgálás előtt öntsd le hűtött borral/pezsgővel.

Espresso tiramisu

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

80 ml erős fekete kávétira

80 ml kávé likőr

4 evőkanál barna cukor

250 g mascarpone sajt

60 ml tejszín

1/2 teáskanál vanília aroma

8 db babapiskóta

 

Elkészítés:

 

Helyezd a kávét, likőrt, 2 evőkanál cukrot egy edénybe és közepes láng felett kevergesd 5-6 percig, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Ez után tedd hűtőbe, amíg ki nem hűl. Habverővel keverd össze a mascarponét, tejszínt, vaníliát és a maradék 2 evőkanál cukrot. Helyezd a piskótákat egy tányérra egymásra, majd öntsd rá a szirupot és tegyél rá krémet. S végül locsold meg a maradék kávésziruppal.

Jó étvágyat!

Klasszikus almás-pite

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

Tésztához:

 

300 g liszt (plusz a nyújtáshoz egy kevés)

csipetnyi sótanyer

150 g margarin (hideg, kockákra vágott)

2 evőkanál porcukor

1 nagy tojás sárgája

2-3 kanál jéghideg víz

 

Töltelékhez:

 

750 g zöld alma (kb 3 db nagy)

500 g piros alma (kb 4 db)

75 g cukor (+ 2 teáskanál extra)

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál szerecsendió

8 egész szegfűszeg

1 evőkanál tej

(nagyjából 25 cm átmérőjű tortaforma vagy piteforma)

 

Elkészítés:

 

Szitáld át a lisztet egy tálba, add hozzá a sót, vajat és keverd össze, amíg "omlós" nem lesz, majd add hozzá a cukrot is. Készíts egy kis mélyedést a közepébe és ide öntsd a tojás sárgáját és a vizet.

Gyúrd össze, amíg egy lágy homogén masszát nem kapsz. Vedd ki a tésztát a tálból és dagaszd még 1-2 percet. Ha kész, akkor fedd be fóliával és tedd hűtőbe egy órára. Ez alatt az idő alatt hámozd meg az almát, vágd ki a magházát és vágd nagyjából 0,5 cm vastagságú cikkekre (egyszerűbb, ha először megfelezed, majd negyedeled..) Helyezd az almákat egy tálba és add hozzá a 75 g cukrot és az összes fűszert, majd keverd össze.

Melegítsd elő a sütőt 180 C-200 C fokra. Vágd a hűtőből kivett tésztát 2 részre (az egyik egy kicsivel legyen nagyobb a másiknál) Lisztezd be a munkafelületet, és nyújtsd ki a kisebbik tésztát kb 30-35 cm átmérőjűre, majd helyezd a sütőformába és nyomkodd bele alaposan az aljára és az oldalára.

Helyezd bele az almaszeleteket szorosan egymás mellé. Kend meg a tészta peremét egy kevés vízzel. Nyújtsd ki a nagyobb tésztadarabot kb. 45 cm átmérőjűre, majd helyezd az almák tetejére, vágd le a felesleges, túllógó részeket, majd nyomkodd össze körbe a tészta szélét, hogy jól összetapadjon.

A levágott felesleget gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra és vágjunk ki belőle levél formákat (ez lesz a dekoráció a piténk tetején). Ha ráhelyeztük a leveleket, akkor kenjük meg süteményünk tetejét kevés tejjel, majd hintsük meg a fennmaradó porcukorral. Ha ezzel is kész vagyunk, akkor szurkáljuk meg a megkent felületet, hogy a gőz sülés közben könnyedén távozhasson.

Csúsztassuk piténket a sütőbe, a hőfokot tekerjük le 160-180 C-ra. Süssük nagyjából 45 percig ezen a hőmérsékleten, amíg gyönyörű aranybarna nem lesz.

 

Almás, szedres omlós sütemény

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

200 g szeder

750 g almaalms_szed

1/2 teáskanál fahéj

75 g hideg margarin

4 evőkanál liszt

75 g barna cukor

50 g dió

50 g zabkása

 

Elkészítés:


Hámozd meg az almát és vágd magjából 2 cm-es kockákra. Melegítsd elő a sütőt (4, 180 C). Egy edényben keverd össze a gyümölcsöket a fahéjjal, 1 evőkanál liszttel és 1 evőkanál cukorral, majd öntsd egy kisebb sütőformába.

Egy közepes edényben keverd össze a maradék cukrot, lisztet, diót, vajat és zabkását. Ha a vajat jól eldolgoztad, akkor szórd rá ezt az egészet a gyümölcsös alapra egyenletesen elosztva, majd helyezd 45 percre sütőbe.

Ez alatt a desszert teteje szép aranybarnává válik.

Még melegen tálaljuk. (ha lehet, akkor egy gombóc vanília jégkrémmel)

 

Citrom krém

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

( lemon curd )

Hozzávalók:citromkremm

 

3 tojás

125 citromlé

125 g margarin

200 g porcukor

2 pupos evőkanál reszelt ciomhéj

 

Elkészítés:

 

Fogj egy hőálló üvegtálat. Verj fel benne 3 tojást, majd adj hozzá a porcukrot, citromlevet és 2 pópozott evőkanál reszelt citromhéjat. Keverd jó alaposan össze.

Helyezd az üvegtálat egy forrásban lévő vízzel teli edény felé úgy, hogy a víz ne érintse a krémmel teli edény alját.

Kevergesd amíg fel nem melegszik, majd lassan add hozzá a felkockázot margarint és főzd még 10 percig folyamatos kevergetés mellett.

Akkor lesz jó, ha nem sűrűsödik be. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. Ha már nem forró (de még meleg), akkor öntsüt át befőttes üvegbe.

Pirítósra kenve vagy sütemények kréméhez lehet felhasználni.

Hűtőben tároljuk!

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés