Narancsos kacsa
Hozzávalók:
1,25 kg-os pecsenyekacsa
4 narancs
fél citrom leve
1 vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál narancslikőr
6 dkg vaj
1 sárgarépa
só, őrölt bors
Elkészítés:
(kb. 2 óra)
A megtisztított és felkarikázott répát, hagymát 2 dkg vajon megdinszteljük. Felöntjük 2 dl borral és 3 dl vízzel, enyhén megsózzuk, majd alacsony lángon fedő nélkül egy órát pároljuk. A kacsát a maradék vajon elősütjük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az elkészített alaplét és alacsony lángon nagyjából 45 perc alatt készre főzzük. A narancsokat meghámozzuk, az egyik narancs héját gyufaszálnyi vékonyra szeljük, a húsát felkarikázzuk és meglocsoljuk citromlével. A vékonyra vágott narancshéjat 1,5 dl vízben főzzük 2 percen keresztül, ez után leszűrjük, leöntjük a narancslikőrrel és ázni hagyjuk. Fél óra állás után ráöntjük a narancskarikákra és a kész kacsára kanalazzuk. Öt perc alatt összerotyogtatjuk, majd a kacsát kivesszük és 4 részre vágjuk, köré narancsszeleteket helyezünk. A visszamaradt mártást besűrítjük és a húsra öntjük.
Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával tálaljuk.