Lencseleves
Hozzávalók:
fél csokor petrezselyem zöldje
4 db virsli
25 dkg lencse
2 db sárgarépa
2 dl tejföl
1 kisebb vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál finomliszt
2 db babérlevél
1 evőkanál ételízesítő
1 kávéskanál erős pista vagy csípős piros arany
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál ecet
Elkészítés
A lencsét 2-3 órára vagy egy egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a vöröshagymát apró darabokra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd a répával tovább pirítjuk. A kimért liszttel meghintjük, s jól összekeverjük. Ezt nagyjából 1,5 liter vízzel felöntjük, és a leszűrt lencse hozzáadásával felforraljuk. Felízesítjük babérlevéllel, ételízesítővel, erős pistával és mustárral. Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejfölt is (először egy kevés forró levessel keverjük össze, nehogy csomós legyen, s csak utána öntsük az egészhez) Hozzáadjuk az ecetet, a felaprított petrezselymet és a felkarikázott virslit (az utóbbit érdemes egy kicsit megpirítani, így még ízletesebb lesz ételünk) Megvárjuk míg ismét felforr és kész is.