Vegetáriánus ételek
Vegetáriánus csilis bab
Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 paprika
1 cukkini
2 dl paradicsomlé
3 gerezd fokhagyma
1 kis doboz kukorica
2 doboz bab
só, bors, paprika
oregánó, bazsalikom
Elkészítése:
A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megpároljuk. A padlizsánt meghámozzuk és kockákra vágjuk a paprikával és a cukkinivel együtt. Ezeket a hagymához adjuk és néhány percen keresztül tovább pirítjuk. Ez után felöntjük az egészet vízzel és megpároljuk. Sózzuk,borsozzuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, megpaprikázzuk. Végül megszórjuk egy kevés bazsalikommal és oregánóval. Mikor minden megpuhult, belekeverjük a paradicsomlevet és egy kisebb doboznyi konzerv kukoricát, valamint két konzervnyi babot. A végén ízlés szerint erősítjük csilivel.
Töltött paprika
Hozzávalók:
14-18 paprika
30 dkg barna rizs
30 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoránna
bazsalikom, só
5 evőkanál olaj
8 deci paradicsomlé
3 evőkanál liszt
3 evőkanál növényi tejföl
Elkészítés:
A paprikák végét, magját és az ereit vágjuk ki. 2-3 percre tegyük forró vízbe, hogy könnyebb legyen tölteni (puhul). Az apróra vágott hagymát, fokhagymát kevés olajon pároljuk meg, majd az apróra vágott gombát is adjuk hozzá a rizzsel és a fűszerekkel egyetembe, majd főzzük félkészre. A kihűlt paprikába töltsük bele ezt a masszát, úgy hogy a paprikák ne legyen teljesen tele (a rizs még dagad). Rakjuk ezeket a kiolajozott tepsi aljába, egymásmellé. Keverjük csomómentesre a paradicsomlevet kevés sóval, liszttel és növényi tejföllel, majd locsoljuk a paprikákra. Tegyük forró sütőbe, amíg a rizs megpuhul, (15-25 perc). Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Töltött káposzta
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 deciliter étolaj
1/4 kg rizs
3 gerezd fokhagyma
10 dkg szójakocka
15 dkg gomba
1 kanál megtört lenmag
ízlés szerint majoránna
1 evőkanál lenmagpehely
1 fej savanyú káposzta
fél kg apró savanyú káposzta
2 kanál étolaj
pirospaprika, só
Elkészítés:
Az apróra vágott gombát és vöröshagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadunk fél kávéskanál pirospaprikát és egy kevés sót. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a rizst és később, fövés közben hozzáadjuk még az összetört fokhagymát, majoránnát és szóját. Ha már félig megfőtt, a tűzről levéve belekeverjük a lenmagpelyhet, vagy megtört lenmagot.
A savanyú káposztafejet levelekre szedjük és az előbb leírt töltelékkel megtöltjük. A lábosunk aljára apró savanyú káposztát teszünk, majd ere rá a töltelékeket. Közé és a tetejükre szórjunk az apróból. Felöntjük vízzel, ellepje a töltelékeket, teszünk még rá egy kevés olajat és ízlés szerint piros paprikát. Lassú tűzön főzzük tovább, amíg a rizs meg nem fő a töltelékben. Tálaláskor meglocsoljuk növényi tejföllel.
Spenótos tészta
Hozzávalók:
200 gramm durum csőtészta
egy nagy marék spenót
2 gerezd fokhagyma
1 kis paradicsom
bors, só
szerecsendió
kevés olívaolaj
Elkészítés:
Megfőzzük a tésztát úgy, hogy egy kicsit még kemény maradjon. Kevés olajon, alacsony hőfokon megfonnyasztjuk az apróra vágott spenótot, közben fűszerezzük borssal és szerecsendióval. Ha összeesett a spenót, online casino akkor belekeverjük a tésztát és még nagyjából 10 percig pároljuk. Mikor már éppen le akar tapadni az edény aljára, akkor jó. :) A tűzről levéve megöntözzük olívaolajjal, majd zúzott fokhagymával ízesítjük.
Tálaláskor szezámmaggal, pirosarannyal vagy paradicsommal díszíthetjük.
Rakott zöldségek
Hozzávalók:
8 dkg szójakocka 3 kanál vegetában előre beáztatva
10 dkg barnarizs
1 kanál olaj
22 dkg sárgarépa
26 dkg cékla
15 dkg karfiol
30 dkg burgonya
25 dkg káposzta, vagy sütőtök
5-6 kelbimbó
só, olaj
5 szál petrezselyem zöldje
növényi tejföl
Elkészítése:
A zöldségeket fél ujjnyi vastagra, s olyan szeletekre vágjuk, (a karfiolon kívül). A legalább 1 órát ázott rizst, szójakockát a jénaink aljába tesszük, s majd két oldalról befelé haladva szép sorjában rakjuk a feldarabolt zöldségeket (cékla, burgonya, sárgarépa, káposzta). Megismételjük a sort, s a közepében kimaradt üres részre rakjuk bele a karfiol rózsákat a kelbimbóval. Tepsinket lefedjük, s forró sütőben összesütjük. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk, s megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.