Narancsos kacsa
Hozzávalók:
1,25 kg-os pecsenyekacsa
4 narancs
fél citrom leve
1 vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál narancslikőr
6 dkg vaj
1 sárgarépa
só, őrölt bors
Elkészítés:
(kb. 2 óra)
A megtisztított és felkarikázott répát, hagymát 2 dkg vajon megdinszteljük. Felöntjük 2 dl borral és 3 dl vízzel, enyhén megsózzuk, majd alacsony lángon fedő nélkül egy órát pároljuk. A kacsát a maradék vajon elősütjük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az elkészített alaplét és alacsony lángon nagyjából 45 perc alatt készre főzzük. A narancsokat meghámozzuk, az egyik narancs héját gyufaszálnyi vékonyra szeljük, a húsát felkarikázzuk és meglocsoljuk citromlével. A vékonyra vágott narancshéjat 1,5 dl vízben főzzük 2 percen keresztül, ez után leszűrjük, leöntjük a narancslikőrrel és ázni hagyjuk. Fél óra állás után ráöntjük a narancskarikákra és a kész kacsára kanalazzuk. Öt perc alatt összerotyogtatjuk, majd a kacsát kivesszük és 4 részre vágjuk, köré narancsszeleteket helyezünk. A visszamaradt mártást besűrítjük és a húsra öntjük.
Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Spanyol őszibarackos kacsasült
Hozzávalók:
1,6 kg-os kacsa
60 dkg őszibarack
3 dkg liszt
4 dl húsleves (kockából is jó)
1 dl brandy
fél csomó petrezselyemzöld
majoránna
só
Elkészítés:
(kb. 100 perc)
A kacsát megmossuk, enyhén besózzuk, a hasüregét bedörzsöljük majoránnával és a 2 lábát összetűzzük. Egy mély zománcozott tepsiben, előmelegített, forró sütőben egy kicsit megkapatjuk a húst, majd vizet öntünk alá és befedjük alufóliával, a lángot pedig mérsékeljük. Sütés közben az alatta lévő lével időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Ha elfőné a levét, akkor húslevest öntünk alá. Ha a hús megpuhult levehetjük róla a fóliát és a mellen lévő bőrt egy éles késel bekockázzuk, hogy minél több zsír kisüljön belőle. Ha megsült a hús, akkor leöntjük a zsírját és egy lábasba öntjük, ahol a kimért liszttel csomómentesre keverjük. Felengedjük a húslevessel, a konyakkal és felforraljuk. Ezt a levet átszűrjük majd beletesszük a negyedekre vágott őszibarackot és nagyjából 10 percig rotyogtatjuk. A húst az őszibarackos mártással tálaljuk.
Töltött báránysült
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg bárány hús
2 zsemle
3 dl tej
2 tojás
1/2 csomó petrezselyemzöld
10 dkg zsír
3 dkg vaj
őrölt bors, só
Elkészítés:
(kb. 80 perc)
A kicsontozott bárányhúst felvágjuk, hogy legyen hova tenni a tölteléket. A töltelékhez a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd kifacsarjuk belőle. Az így kapott zsemlét megsózzuk, beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldjét, tojásokat, vajat, őrölt borsot és jól összekeverjük. Ezzel a masszával töltjük meg a húst és a nyílást bevarrjuk, hogy ne süljön ki belőle. A húst kívülről is megsózzuk és leöntjük forró zsírral, majd közepesen meleg sütőben szép lassan aranybarnára sütjük. Nem árt sülés közben a levével néha meglocsolni.
Kihűlve és melegen is egyaránt tálalhatjuk. Köretként burgonyapürét, párolt rizst vagy salátákat ajánlok.