Klasszikus almás-pite
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g liszt (plusz a nyújtáshoz egy kevés)
csipetnyi só
150 g margarin (hideg, kockákra vágott)
2 evőkanál porcukor
1 nagy tojás sárgája
2-3 kanál jéghideg víz
Töltelékhez:
750 g zöld alma (kb 3 db nagy)
500 g piros alma (kb 4 db)
75 g cukor (+ 2 teáskanál extra)
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
8 egész szegfűszeg
1 evőkanál tej
(nagyjából 25 cm átmérőjű tortaforma vagy piteforma)
Elkészítés:
Szitáld át a lisztet egy tálba, add hozzá a sót, vajat és keverd össze, amíg "omlós" nem lesz, majd add hozzá a cukrot is. Készíts egy kis mélyedést a közepébe és ide öntsd a tojás sárgáját és a vizet.
Gyúrd össze, amíg egy lágy homogén masszát nem kapsz. Vedd ki a tésztát a tálból és dagaszd még 1-2 percet. Ha kész, akkor fedd be fóliával és tedd hűtőbe egy órára. Ez alatt az idő alatt hámozd meg az almát, vágd ki a magházát és vágd nagyjából 0,5 cm vastagságú cikkekre (egyszerűbb, ha először megfelezed, majd negyedeled..) Helyezd az almákat egy tálba és add hozzá a 75 g cukrot és az összes fűszert, majd keverd össze.
Melegítsd elő a sütőt 180 C-200 C fokra. Vágd a hűtőből kivett tésztát 2 részre (az egyik egy kicsivel legyen nagyobb a másiknál) Lisztezd be a munkafelületet, és nyújtsd ki a kisebbik tésztát kb 30-35 cm átmérőjűre, majd helyezd a sütőformába és nyomkodd bele alaposan az aljára és az oldalára.
Helyezd bele az almaszeleteket szorosan egymás mellé. Kend meg a tészta peremét egy kevés vízzel. Nyújtsd ki a nagyobb tésztadarabot kb. 45 cm átmérőjűre, majd helyezd az almák tetejére, vágd le a felesleges, túllógó részeket, majd nyomkodd össze körbe a tészta szélét, hogy jól összetapadjon.
A levágott felesleget gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra és vágjunk ki belőle levél formákat (ez lesz a dekoráció a piténk tetején). Ha ráhelyeztük a leveleket, akkor kenjük meg süteményünk tetejét kevés tejjel, majd hintsük meg a fennmaradó porcukorral. Ha ezzel is kész vagyunk, akkor szurkáljuk meg a megkent felületet, hogy a gőz sülés közben könnyedén távozhasson.
Csúsztassuk piténket a sütőbe, a hőfokot tekerjük le 160-180 C-ra. Süssük nagyjából 45 percig ezen a hőmérsékleten, amíg gyönyörű aranybarna nem lesz.
Espresso tiramisu
Hozzávalók:
80 ml erős fekete kávé
80 ml kávé likőr
4 evőkanál barna cukor
250 g mascarpone sajt
60 ml tejszín
1/2 teáskanál vanília aroma
8 db babapiskóta
Elkészítés:
Helyezd a kávét, likőrt, 2 evőkanál cukrot egy edénybe és közepes láng felett kevergesd 5-6 percig, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Ez után tedd hűtőbe, amíg ki nem hűl. Habverővel keverd össze a mascarponét, tejszínt, vaníliát és a maradék 2 evőkanál cukrot. Helyezd a piskótákat egy tányérra egymásra, majd öntsd rá a szirupot és tegyél rá krémet. S végül locsold meg a maradék kávésziruppal.
Jó étvágyat!
Gyömölcs-pohár
Hozzávalók:
gyümölcs (barack, nektarin, szilva, málna, eper, stb.)
fehér bor vagy pezsgő
Elkészítés:
Helyezd a felszeletelt gyümölcsöket egy pohárba és felszolgálás előtt öntsd le hűtött borral/pezsgővel.
Citrom krém
( lemon curd )
Hozzávalók:
3 tojás
125 citromlé
125 g margarin
200 g porcukor
2 pupos evőkanál reszelt ciomhéj
Elkészítés:
Fogj egy hőálló üvegtálat. Verj fel benne 3 tojást, majd adj hozzá a porcukrot, citromlevet és 2 pópozott evőkanál reszelt citromhéjat. Keverd jó alaposan össze.
Helyezd az üvegtálat egy forrásban lévő vízzel teli edény felé úgy, hogy a víz ne érintse a krémmel teli edény alját.
Kevergesd amíg fel nem melegszik, majd lassan add hozzá a felkockázot margarint és főzd még 10 percig folyamatos kevergetés mellett.
Akkor lesz jó, ha nem sűrűsödik be. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. Ha már nem forró (de még meleg), akkor öntsüt át befőttes üvegbe.
Pirítósra kenve vagy sütemények kréméhez lehet felhasználni.
Hűtőben tároljuk!
Aszaltszilva leves
Hozzávalók:
50 dkg aszalt szilva
2 dl vörösbor
1 l víz
2 dl tejföl
4 dkg liszt
6 dkg cukor
1 kiskanál vaj
2 db egész fahéj
4 db szegfűszeg
1 csipet szerecsendió, só
Elkészítés:
Az aszalt szilvákat mosás után 4 felé vágjuk. A fahéjas, szegfűszeges cukrozott vízben puhára főzzük, majd hozzáadjuk a vörösbort. A tejfölből és lisztből készített mártással besűrítjük. Vajjal, sóval és ízlés szerint egy csipet szerecsendióval ízesítjük, majd felforraljuk. Még melegen tálaljuk.
Megjegyzés: aszalt meggyből vagy aszalt cseresznyéből is készíthetjük, ugyan ezzel az eljárással.
Gyümölcsleves
Hozzávalók (3-4 személyre):
50-70 dkg gyümölcs (alma, körte, szilva, meggy, stb.)
2 dl tejföl
2 evőkanál cukor
fahéj
liszt
só
Elkészítés:
Öntsünk a lábasba 1-1,5 liter vizet, fahéjat és egy csipet sót. Tegyük bele a megmosott gyümölcsöket és forraljuk fel. A tejfölből két teáskanálnyi liszttel készítsünk habarást és öntsük a fazékba, utána ismét forraljuk fel. Hidegen tálaljuk.
Tojás leves
Hozzávalók:
8 db tojás
1,5 l víz
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál csemege pirospaprika
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 teáskanál őrölt fűszerkömény
só, delikát, bors
Elkészítés:
A lisztből és olajból készített rántáshoz, ha már hűlt egy kicsit, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel kevés vízzel és alacsony lángon főzzük tovább állandó kevergetés mellett. Adjuk hozzá az egész fej vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd forraljuk fel. Fűszerezzük fel sóval, delikáttal, köménnyel és borssal. Először tegyünk bele 2 tojást és kevergessük el, ez lesz a leves sűrűje, olyan mintha "tészta" lenne. Ha ez megvan, akkor a maradék 6 tojást óvatosan tegyük bele kevergetés nélkül, hogy egészbe maradjon. Nagyjából 10 perc főzés után, már kész is.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
25 dkg burgonya
3 dkg olaj
4 dkg liszt
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
köménymag
pirospaprika
őrölt bors, só
Elkészítés:
A megmosott káposztának vágjuk ki a torzsáját és vágjuk ujjnyi szeletekre. Rakjunk fel annyi vizet forrni, hogy éppen csak ellepje a káposztát, majd adjunk hozzá egy kevés sót és köménymagot. Lassú tűzön főzzük félpuhára és adjuk hozzá az apróbb darabokra vágott burgonyát. Ha a krumpli megpuhult, akkor adjuk hozzá a zsírral, liszttel, finomra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és egy késhegynyi pirospaprikával készített fűszeres rántást. A végén főzzük fel még egyszer és fűszerezzük ízlés szerint borssal, sóval és még egy kis köménymaggal, ha szükséges.
Lencseleves
Hozzávalók:
fél csokor petrezselyem zöldje
4 db virsli
25 dkg lencse
2 db sárgarépa
2 dl tejföl
1 kisebb vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál finomliszt
2 db babérlevél
1 evőkanál ételízesítő
1 kávéskanál erős pista vagy csípős piros arany
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál ecet
Elkészítés
A lencsét 2-3 órára vagy egy egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a vöröshagymát apró darabokra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd a répával tovább pirítjuk. A kimért liszttel meghintjük, s jól összekeverjük. Ezt nagyjából 1,5 liter vízzel felöntjük, és a leszűrt lencse hozzáadásával felforraljuk. Felízesítjük babérlevéllel, ételízesítővel, erős pistával és mustárral. Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejfölt is (először egy kevés forró levessel keverjük össze, nehogy csomós legyen, s csak utána öntsük az egészhez) Hozzáadjuk az ecetet, a felaprított petrezselymet és a felkarikázott virslit (az utóbbit érdemes egy kicsit megpirítani, így még ízletesebb lesz ételünk) Megvárjuk míg ismét felforr és kész is.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
1 db közepes méretű brokkoli
1 db vöröshagyma
4 db közepes krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 liter húsleves
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál őrölt fehérbors
1 púpos teáskanálnyi só
1 csokor petrezselyem zöld
1 púpos evőkanál liszt
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát, két evőkanál olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a rózsáira szedett brokkolit, a kis kockára vágott krumplit, és a petrezselyem felét. Felfűszerezem sóval, őrölt fehér borssal és szerecsendióval. 10 percig párolom, majd felöntöm meleg húslevessel. Puhára főzöm a brokkolit, majd leturmixolom. Ezt sűrítem a lisztből és tejfölből készült habarással. A levest ismét felforraljuk és hozzáadjuk a petrezselyem másik felét.
Tálaláskor pirított zsemlekockát vagy füstölt reszelt sajtot szórhatunk a tetejére. (néhány egészben hagyott brokkoli rózsa is jól mutat rajta)
Sajtkrém leves
Hozzávalók:
1 darab közepes hagyma
1-2 darab közepes krumpli
1 darab leveskocka
1 kávéskanál só
1-2 evőkanál margarin
2 darab tömlős sajt
Elkészítés:
Vágjuk a hagymát apró kockákra, kevés olajon pároljuk meg, majd öntsük fel 1,5 liter vízzel. A nyers krumplit gyaluljuk vékonyra, majd tegyük bele a hagymás vízbe, sózzuk meg és forraljuk fel. Ha már forr a víz, akkor adjunk hozzá 1 leveskockát és főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul. Egy habverővel keverjük össze a levest, úgy hogy a krumpli apróra törjön. Adjunk hozzá 2 tömlős sajtot és keverjük össze ismét jó alaposan. Forraljuk fel az egészet.
Még forrón pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.