Karácsony
Adventi aranyalma
Hozzávalók:
50 dkg mélyhűtött vajas tészta
3 dkg süthető pudingpor
1,5 dl tej
5 dkg cukor
3 db alma
5 dkg barackíz
1 db tojás
Elkészítés:
A mélyhűtőből kivett tésztát 1-2 cm vastagra nyújtjuk és egy szaggatóval almaformákat vágunk ki belőle. Ezt kenjük le tojással és helyezzünk rá még egy újabb almaformájú tésztalapot aminek a közepét előtte pogácsa szaggatóval kivágtuk, ez egy peremet fog képezni. Középre a cukor ¾-ével ízesített, pudingot tesszük. Szeletelt almát helyezünk a pudingra, majd forró barackízzel lekenjük. A tésztát a felvert tojással kenjük le, hogy szép piros legyen. Egy kis cukorral meghintjük a süteményünk teljes felületét. Majd megsütjük.
Gesztenye sapka
Hozzávalók (10 db):
25 dkg gesztenyemassza
8 dkg vaj
2 dkg sima liszt
2 tojás
2 cl rum
1 kávéskanál reszelt citromhéj
(díszítéshez)
10 dkg gesztenyemassza
8 dkg tortabevonó
5 dkg reszelt mandula
10 db 6 cm-es kosárkaforma
Elkészítés:
A gesztenyét, a vajat, a tojást a rummal és citrom héjával habosra keverjük, majd óvatosan a lisztet is hozzáforgatjuk, hogy a hab ne törjön. A kapott masszát a formákba szétosztjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük. Kivesszük őket a formából és olvasztott csokoládéba mártjuk, majd megforgatjuk a reszelt mandulában. A bojtot apró gesztenyegolyókból formáljuk, majd szintén csokoládéba mártjuk őket is és így helyezzük az alap tetejére.
Meggyes-habos torta
Hozzávalók:
(piskótához)
4 tojássárgája
4 tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
14 dkg liszt
3 dkg kakaópor
(gesztenyekrém)
15 dkg gesztenyemassza
4 dkg porcukor
3 cl rum
1 dkg zselatin
12 szem konyakos meggy
(díszítés)
5 dkg gesztenyepüré
6 szem koktélcseresznye
2 dkg csokoládés piskótamorzsa
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukor kb. 1/3-ával kikeverjük. A tojásfehérjét, a maradék cukorrot és egy csipetnyi sót kemény habbá verünk. A 2 habot könnyedén elkeverjük, majd hozzászitáljuk a kakaós lisztet. Óvatosan keverjük össze, hogy ne törjön. Ezt a krémet egy 18 cm-es tortaformában kisütjük. Ha kész a piskótánk, akkor hűlni hagyjuk, majd 3 egyenlő lapra szeleteljük. Később a konyakmeggy levével meglocsoljuk.
A zselatint a vízben feloldjuk. A gesztenyemasszát a rummal és a porcukorral simára keverjük. A konyakmeggyet összevágjuk apró darabokra és hozzáadjuk a gesztenyemasszánkhoz. Ehhez hozzáadjuk a még langyos zselatint és a felvert habtejszínt. A kapott krémet 3 részre osztjuk. Ebből 2 adaggal megtöltjük a piskótalapok közét, a harmadikkal pedig egyenletesen bevonjuk a tortánkat. 2-3 órát hűvös helyen állni hagyjuk.
A torta tetejét díszíthetjük úgy, hogy a piskótamorzsát a torta külsejére szórjuk, a kimaradt gesztenyepürét a torta tetejére kenjük vagy morzsoljuk. Valamint a kimaradt gesztenyemasszát habzsákba helyezzük és rózsákat nyomunk, amire koktélcseresznyéket helyezhetünk.
Gesztenye golyók
Hozzávalók:
gesztenyemassza
étcsokoládé
konyakmeggy
fehércsokoládé
A gesztenyemasszát gyúrjuk át jó alaposan, hogy a kezünktől megpuhuljon. Ez után a masszából rudakat gyúrunk melyeket egyenlő részekre (2 ujjnyi vastagra) szeletelünk. Ezekből golyókat (vagy bármilyen formát pl. szíveket) formálunk, a közepébe pedig meggyet helyezünk.
A golyókat olvasztott csokoládéba mártjuk, majd ha kedvünk még engedi, olvasztott fehércsokoládéval díszítjük.
Tejszínes alagút
Hozzávalók (20 szelet):
(piskóta)
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
2 dkg kakaópor
(többi)
30 dkg gesztenyepüré
10 dkg porcukor
15 dkg tortabevonó étcsokoládé
0,7 dkg zselatin
Elkészítés:
A piskóta hozzávalóiból szokásos módon piskótát készítünk (lehetőleg akkorát, mint a gyümölcskenyérforma alja). Ha kész, rácsra borítva várjuk, hogy kihűljön.
A gyümölcsforma belsejét kibéleljük sütőpapírral, majd a gesztenyemasszát egyenletesen eloszlatjuk a belső felületén. Ebbe kenjük majd bele a következős krémet. A zselatint meleg vízben feloldjuk, a tejszínből kemény habot verünk a porcukorral és utána óvatosan összeforgatjuk a langyos zselatinnal. Ezt a krémet öntjük bele az előbb gesztenyével kibélelt formába. Ráfektetjük a piskótalapunkat és kb. 2 órára hűtőbe helyezzük.
Hűlés után a piskótát kiborítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. A tetejét olvasztott étcsokoládéval vonjuk be, amit meleg vízbe mártott késsel szeletelünk.