Karácsony

Adventi aranyalma

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Hozzávalók:

 

50 dkg mélyhűtött vajas tészta

3 dkg süthető pudingpor

1,5 dl tej

5 dkg cukor

3 db alma

5 dkg barackíz

1 db tojás

 

Elkészítés:

 

A mélyhűtőből kivett tésztát 1-2 cm vastagra nyújtjuk és egy szaggatóval almaformákat vágunk ki belőle. Ezt kenjük le tojással és helyezzünk rá még egy újabb almaformájú tésztalapot aminek a közepét előtte pogácsa szaggatóval kivágtuk, ez egy peremet fog képezni. Középre a cukor ¾-ével ízesített, pudingot tesszük. Szeletelt almát helyezünk a pudingra, majd forró barackízzel lekenjük. A tésztát a felvert tojással kenjük le, hogy szép piros legyen. Egy kis cukorral meghintjük a süteményünk teljes felületét. Majd megsütjük.

 

Gesztenye sapka

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók (10 db):

 

25 dkg gesztenyemassza

8 dkg vaj

2 dkg sima liszt

2 tojás

2 cl rum

1 kávéskanál reszelt citromhéj

 

(díszítéshez)

10 dkg gesztenyemassza

8 dkg tortabevonó

5 dkg reszelt mandula

10 db 6 cm-es kosárkaforma

 

Elkészítés:

 

A gesztenyét, a vajat, a tojást a rummal és citrom héjával habosra keverjük, majd óvatosan a lisztet is hozzáforgatjuk, hogy a hab ne törjön. A kapott masszát a formákba szétosztjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük. Kivesszük őket a formából és olvasztott csokoládéba mártjuk, majd megforgatjuk a reszelt mandulában. A bojtot apró gesztenyegolyókból formáljuk, majd szintén csokoládéba mártjuk őket is és így helyezzük az alap tetejére.

 

Meggyes-habos torta

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

(piskótához)

4 tojássárgája

4 tojásfehérje

12 dkg kristálycukor

14 dkg liszt

3 dkg kakaópor

 

(gesztenyekrém)

15 dkg gesztenyemassza

4 dkg porcukor

3 cl rum

3 dl habtejszín

1 dkg zselatin

0,5 dl víz

0,5 dl konyakos meggylé

12 szem konyakos meggy

 

(díszítés)

5 dkg gesztenyepüré

6 szem koktélcseresznye

2 dkg csokoládés piskótamorzsa

 

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukor kb. 1/3-ával kikeverjük. A tojásfehérjét, a maradék cukorrot és egy csipetnyi sót kemény habbá verünk. A 2 habot könnyedén elkeverjük, majd hozzászitáljuk a kakaós lisztet. Óvatosan keverjük össze, hogy ne törjön. Ezt a krémet egy 18 cm-es tortaformában kisütjük. Ha kész a piskótánk, akkor hűlni hagyjuk, majd 3 egyenlő lapra szeleteljük. Később a konyakmeggy levével meglocsoljuk.

A zselatint a vízben feloldjuk. A gesztenyemasszát a rummal és a porcukorral simára keverjük. A konyakmeggyet összevágjuk apró darabokra és hozzáadjuk a gesztenyemasszánkhoz. Ehhez hozzáadjuk a még langyos zselatint és a felvert habtejszínt. A kapott krémet 3 részre osztjuk. Ebből 2 adaggal megtöltjük a piskótalapok közét, a harmadikkal pedig egyenletesen bevonjuk a tortánkat. 2-3 órát hűvös helyen állni hagyjuk.

A torta tetejét díszíthetjük úgy, hogy a piskótamorzsát a torta külsejére szórjuk, a kimaradt gesztenyepürét a torta tetejére kenjük vagy morzsoljuk. Valamint a kimaradt gesztenyemasszát habzsákba helyezzük és rózsákat nyomunk, amire koktélcseresznyéket helyezhetünk.

 

Gesztenye golyók

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

gesztenyemassza

étcsokoládé

konyakmeggy

fehércsokoládé

 

A gesztenyemasszát gyúrjuk át jó alaposan, hogy a kezünktől megpuhuljon. Ez után a masszából rudakat gyúrunk melyeket egyenlő részekre (2 ujjnyi vastagra) szeletelünk. Ezekből golyókat (vagy bármilyen formát pl. szíveket) formálunk, a közepébe pedig meggyet helyezünk.

A golyókat olvasztott csokoládéba mártjuk, majd ha kedvünk még engedi, olvasztott fehércsokoládéval díszítjük.

Tejszínes alagút

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók (20 szelet):

(piskóta)

4 tojás

12 dkg kristálycukor

12 dkg liszt

2 dkg kakaópor

 

(többi)

30 dkg gesztenyepüré

2,5 dl tejszínhab

10 dkg porcukor

15 dkg tortabevonó étcsokoládé

0,7 dkg zselatin

0,8 dl víz

 

Elkészítés:

A piskóta hozzávalóiból szokásos módon piskótát készítünk (lehetőleg akkorát, mint a gyümölcskenyérforma alja). Ha kész, rácsra borítva várjuk, hogy kihűljön.

A gyümölcsforma belsejét kibéleljük sütőpapírral, majd a gesztenyemasszát egyenletesen eloszlatjuk a belső felületén. Ebbe kenjük majd bele a következős krémet. A zselatint meleg vízben feloldjuk, a tejszínből kemény habot verünk a porcukorral és utána óvatosan összeforgatjuk a langyos zselatinnal. Ezt a krémet öntjük bele az előbb gesztenyével kibélelt formába. Ráfektetjük a piskótalapunkat és kb. 2 órára hűtőbe helyezzük.

Hűlés után a piskótát kiborítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. A tetejét olvasztott étcsokoládéval vonjuk be, amit meleg vízbe mártott késsel szeletelünk.

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés