Karácsony

Füzéri páránfőtt

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

40 dkg liszt

5 dkg olvasztott vaj

2 db tojás

2 dl tejföl

3 dl tej

3 dkg felfuttatott élesztő

só, kristálycukor

 

(tetejére)

15 dkg vaj

20 dkg porcukor

20 dkg mák

20 dkg dió

 

Elkészítés:

Az átszitált lisztet az élesztővel és a többi hozzávalóval jól összedolgozom.  A lágy tésztát addig dagasztom, amíg el nem válik a kezemtől (levegős lesz). Az után behintem a liszttel a külsejét és konyharuhában hagyom kelni. Nagyjából a háromszorosára kell nőnie és könnyed levegősnek kell lennie. Ha megkelt a tészta, akkor nyújtódeszkára helyezet is ismét meghintem liszttel, hogy ne ragadjon, majd egy kisebb bögrével kiszaggatom.

Egy nagy lábast teleengedek vízzel, majd lefedek egy konyharuhával, úgy, hogy a lábashoz is kötözöm egy madzaggal (mintha egy befőttes üvegre tennék fóliát), erre helyezem a tésztákat, végül lefedem egy másik tállal. Az edények között negyed óra alatt készre párolódik, ettől az eljárástól kapja különleges állagát tésztánk. Ha kész, akkor egy tálra szedem és meglocsolom olvasztott vajjal meg megszórom cukorral, mákkal/dióval.

Tipp: még forrón a legcélszerűbb tálalni, mert akkor a legfinomabb.  Lehet még vanília sodót is készíteni hozzá, így még változatosabb lesz desszertünk.

Tárkonyecet

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Elkészítés:

A tárkony virágzása előtt kell szedni pár hajtást a tőről. Ezt bele kell tenni egy üveg jobbfajta ecetbe. Nagyjából 1 hónapnyi érés után tökéletes aromájú házi tárkonyecetet kapunk.

A tárkonyecet egyébként nagyon jó hatással van szervezetünkre, mert serkenti az emésztést, epehajtó és vesetisztító is.

Erdélyi halleves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

1 kg ponty

2 kisebb fej vöröshagyma

3 sárgarépa

2 fehérrépa

fél zellergumó

1 zöldpaprika

1 paradicsom

2 babérlevél

1 citrom

2 evőkanál tárkonyecet

1 pohár tejföl

 

Elkészítés:

A húst felfejtjük a csontról és alaplevet főzünk belőle. A hús közben felszeleteljük kisebb darabokra.  A felszeletelt hagymát egy kanál olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a felvágott leveszöldséget, így még pár percet hagyjuk párolódni.  Az alaplevet fél óra kis lángon történő főzése után leszűrjük és ráöntjük a már megpárolódott zöldségekre. Hozzáadjuk a fűszereket és pár percig főni hagyjuk, hogy átjárja ételünket. Ez után adjuk hozzá a hal húsát és főzzük még negyed órát. A végén ízlés szerint fűszerezzük. Savanyíthatunk rajta citromlével, tárkonyecettel és tejföllel.

Mézes zserbó

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

(tészta)

50 dkg liszt

6 dkg zsír

16 dkg porcukor

1 kiskanál szódabikarbóna

4 kanál tejföl

4 kanál olvasztott méz

2 egész tojás

 

(töltelék)

3 tojás sárgáját 3 evőkanál porcukorral, 5 kanál liszttel csomómentesre keverünk, felengedjük 5 dl tejjel, sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

20 dkg vajat, 16 dkg porcukrot habosra kavarunk, hozzáadunk 2 kanál rumot, 2 kanál baracklekvárt, 1 vaníliás cukrot.

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit rétestészta keménységűre gyúrjuk, 4 részre osztjuk és a tepsi hátoldalán világosra sütjük.

A két masszát jól összekeverjük, megtöltjük vele a lapokat. A tetejét csokimázzal bevonjuk.

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés